Z - zobozdravstveni tim, ZZZS, zirkon...

Zobozdravstveni tim - ker nihče ne zna in ne zmore vsega kvalitetno narediti sam, je potrebno imeti dober tim. Gre za skupino podobno mislečih strokovnjakov za reševanja strokovnih težav in izzivov, ki nam jih predstavljajo pacientove težave ali želje.


V večini primerov je tim sestavljen iz: zobozdravnika, zobotehnika, ortodonta, parodontologa in oralnega kirurga.
Zobozdravniški tim se prepleta in dopolnjuje s timi iz drugih vej medicine. Ovira za tesnejše in kvalitetnejše sodelovanje med timi raznih zdravniških strok znotraj javnega zobozdravstva je ZZZS.


ZZZS je od države sponzorirano podjetje, ki pacientom na dolgi rok ne koristi. Je tisti organ, ki vam redno jemlje od plače in neredno daje, ko potrebujete ali želite.


ZZZS ni nikoli sinonim za preventivno ali pravočasno, individualno prilagojeno, kvalitetno zobozdravstveno oskrbo. Čakalne dobe, doplačila, kratek čas obravnave pacienta, pretirana sistematiziranost, zaprtost sistema in njegovih udeležencev ne vlivajo upanja, da bo v bližnji prihodnosti kaj bolje.


Zirkon ali drugače zapisano cirkon, je "bela kovina". Gre za vrsto materiala, ki v celoti nadomešča kovino v zobnih izdelkih, razen v nekaterih protezah, ki so bodisi iz posebne plastike bodisi iz posebne dentalne kovine (kirurško jeklo).
(nekaj podatkov je na voljo pod črkami C, D in V)

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki