Ž - živec, žvečne mišice...

Živec - ponavadi imamo v mislih zobni živec, t.j. živec, ki se skriva v notranjosti vsakega zoba posebej. To je živec, na katerega moramo najbolj paziti, ko vrtamo v zob zaradi kariesa ali brusimo za prevleko. Ko živec umre, iz kateregakoli vzroka, govorimo o "mrtvem zobu", čeprav je okolica zoba še vedno normalna in zato normalno prenaša bolečinske dražljaje.


Naslednji živec, ki ga lahko imamo v mislih, je glavni živec spodnje čeljusti.
Pomemben je, ko kirurg načrtuje lego in dolžino zobnega vsadka v spodnji čeljusti. V primeru napačnega načrtovanja ali odstopanja končnega položaja vsadka od načrtovane lege, se živec zaradi vrtanja v kost ali vstavitve vsadka poškoduje in pacient občuti delno ohromljenost polovice sp. čeljusti. V primeru hudih poškodb taistega živca začasna ohromelost postane trajna. Enaka nevarnost poškodbe omenjenega živca je pri odstranjevanju spodnjih modrostnikov - osmic.

 

(dodatne info pod črkami E, I, M in V)


Žvečne mišice so pomemben sestavni del žvečnega aparata, ki dajejo videz našemu obrazu. Posebno pozornost jim namenjam, ko moramo izdelati katerokoli protezo ali obsežnejše nesnemljivo protetično delo. Žvečne mišice so, tako kot večina ostalih mišic v telesu, podvržene rednemu delu in posledično jih tako krepimo. Zaradi neaktivnosti mišic le-te uplahnejo. Ravnotežje med krepčanjem in plahnjenem mišic imenujemo mišično ravnotežje. Vsa naša prizadevanja stremijo k vzpostavitvi mišičnega ravnotežja. V primeru, ko pacienti zaradi stalne aktivacije žvečnih mišic le-te tako okrepijo, da porušijo mišično ravnotežje, lahko to izzove bolečino, oteklino in postopno spremembo videza obraza.

 

(nekaj info še pod črkama B in M)

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki