T - totalka, trajnostna doba...

Totalka v našem pogovornem jeziku pomeni "proteza v brezzobi čeljusti".


Totalna proteza je tisti zadnji mejnik, do koder lahko sežemo, če v ustih nimate več lastnih zob in hkrati nimate pogojev za sidranje zobnega nadomestka na zobnih vsadkih.


Je sinonim za starost, bolezen, revščino in nemoč stroke in pacienta.
Je znak, da so vse preventivne dejavnosti vseh vpletenih bile brez zadostnega učinka.


(zanimivosti se skrivajo pod črkami D, I, P in ostalih črkah)


Trajnostna doba je od zobozdravnika predvideni in željeni čas trajanja zobozdravstvenega izdelka, ki pacientu omogoča, da izkoristi vse možnosti, ki mu jih izdelek ponuja, brez škode za pacienta.


V sklopu predpriprav na izdelavo zobnega nadomestka poskušamo ugotoviti za vsak zob posebej, kolikšno življenjsko dobo zoba lahko pričakujemo, če bomo izvedli vse predhodno načrtovane postopke. Je igranje s statistiko in preteklimi izkušnjami. Je predvidevanje prihodnosti, na podlagi podatkov iz preteklosti.


Po izteku trajnostne dobe se ponavadi iztečejo tudi koristi, ki jih pacienti imajo zaradi zobnega izdelka. Seveda se to ne zgodi čez noč, na datum natančno, vendar se je potrebno zavedati, da je po izteku te dobe koristnost izdelka močno zmanjšana in je potrebno razmisliti o obnovitvi izdelka. (informacije tudi pod črko G).

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki