O - onlay, ortodont, opornica, obloge...

Onlay je vrsta delne prevleke. Beseda je  sestavljenka iz angleških besedic ON in LAY. V prevodu to pomeni "položi na ..."Če je luska minimalni možni poseg na sprednjih zobeh, je onlay minimalni možni poseg na zadnjih zobeh. V tem primeru prilepimo delno prevleko na predhodno pripravljen zob nosilec. Danes najpogostejši material za izdelavo onlay-a je cirkon porcelan, kompozit ali klasični porcelan, v preteklosti pa zobno zlato.

 

(glej še črko D in L)


Ortodont je specialist, ki s svojim znanjem in postopki premika zobe. Hkrati se s premikanjem zob spreminja tudi kost, ki zobe obdaja. Če se z ortodontsko terapijo prične dovolj zgodaj, se poleg premikov zob in zobne kosti premaknejo tudi prirastišča obraznih mišic in tako vpliva na celotni videz obraza. Nekatere meritve kažejo, da je učinek ortodontske terapije občuten oz. viden tudi na vratnih mišicah oz. vpliva na razvoj vratnega dela hrbtenice in tako lahko vpliva na celotno telesno držo.


Delo ortodonta je zahtevno in natančno, odgovorno in posledice ortodontskih premikov so doživljenjske.
Problemi so med terapijo lahko številni, najpogostejša sta nezainteresiranost pacientov za izvajanje dodatne higiene in prehitra zadovoljitev ortodonta. Prehitro premikanje zob v želji po čimkrajši terapiji in čimvečjem "vav" efektu pri pacientu lahko povzroči kasnejše zaplete in težave. Tako kot pri številnih drugih poklicih je tudi tukaj enako – večina je povprečnih in samo nekaj je izjemnih.


Pomembnejše od samega zdravljenja ortodontskih nepravilnosti pri specialistih so preventivni ortodontski ukrepi, ki jih izvajamo zobozdravniki in imajo samo en namen – preprečitev potrebe po nadaljnjem ortodontskem zdravljenju.

 

(več o teh ukrepih poišči pri črki P).


Opornica je izdelek, ki podpira zobe, redkeje druga tkiva v ustni votlini.


Pogosta je opornica za zobe po padcu in poškodbi zob. Tudi s parodontozo prizadeta obzobna tkiva zahtevajo izdelavo zobne opornice. Izjemno pomembne so preventivne ortodontske opornice, ki imajo nalogo preprečiti razvoj nadaljnje ortodontske nepravilnosti, predvsem pri otrocih v dobi rasti in menjave zobovja iz mlečnega v stalno.


Opornica je lahko začasna, lahko pa tudi trajna oz. se jo obnavlja več let zaporedoma.
Pri opornici je potrebno opozoriti na efekt "noge v mavcu" – ugotavljajo, da predobra parodontalna opornica nošena predolgo lahko močno zmanjša količino dražljajev, ki se prenašajo na obzobno kost in da se kost zaradi pomanjkanja dražljajev dodatno oslabi (noga, ki je predolgo v mavcu postane neuporabna za hojo). Če je opornica izdelana samo zaradi padca na zobe in posledične majavosti korenin, potem te bojazni ni.

Obloge so osnova za nastanek zobnega kamna. V vseh oblogah se zbirajo in organizirajo številne bakterije, ki za nas niso koristne. Z rednim ščetkanjem doma in strokovnim odstranjevanjem zobnih oblog in kamna motimo nemoten razvoj in kopičenje bakterij ter tako preprečujemo nastanek in razvoj parodontalne bolezni. Čiščenje zobnega kamna in odstranjevanje zobnih oblog je zobozdravnikovo delo, ki najbolj pripomore k vašemu ustnemu zdravju in zdravju nasploh.

 

(za več info glej tudi točko Č).

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki