N - nesnemljiv zobni nadomestek, nazidek, nadgradnja...

Nesnemljivi zobni nadomestki ali "fiksni" izdelki so vsi izdelki, ki jih izdelamo in vstavimo v usta in jih pacient, zobozdravnik ali akt žvečenja ne more sneti.

Med nesnemljive zobne izdelke spadajo: plombice, luske, koreninski nazidek (zatiček ali štift), vse vrste prevlek in delnih prevlek, mostiček in kostni del zobnega implantata. Nesnemljivost izdelkov je želja večine pacientov. Daje jim občutek gotovosti in varnosti, včasih tudi luksuza in mladosti. Občutek zaupanja v stabilnost izdelka, s katerim se lahko ponovno lotijo jabolka, štrudlja ali pečenke, je vrsta kvalitete, ki je ni moč opisati.


Nazidek ali tudi "štift" po domače. Vse informacije dobite pod črko K.


Nadgradnja – splošni pojem, ki ga uporabljamo zobozdravniki, kadar je govora o tistem delu zoba ali izdelku, ki gleda v ustno votlino oz. ga pacienti lahko vidijo. Recimo pri vsadkih: koreninskega dela ne vidite, ker je sidran v kosti. Iz tega dela ven gleda nadgradnja – t. i. vezni člen ali abutment in nanj se prilepi ali privijači umetni zob. Če imate ohranjeno in zdravo lastno korenino, potem se nadgradnja imenuje nazidek.

Veliko več informacij poiščite pod črko K.

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki