I - impaktiran zob, implantat, individualni pristop, inlay, injekcija...

Impaktiran zob ali po domače zob, ki je vkleščen med že izrasle zobe ali vraščen v čeljustno kost do te mere, da ne more izrasti v ustno votlino na svoje naravno in predvideno mesto. Najpogosteje izraz uporabljamo ob težavah z modrostniki oz. težavami ob izrastu le-teh. Široko področje sevajoče bolečine, oteklina, vročina, iztek gnojne tekočine, moteno odpiranje ust, zadah iz ust in občutljivost sluznice na najmanjši dotik so tisti znaki, ki govorijo v prid težavam zaradi izraščanja zob, predvsem modrostnikov (osmic), redkeje preostalih stalnih zob. Pri otrocih starih le nekaj mesecev je to običajna težava ob izraščanju, vendar s pomembno razliko – zobčki na koncu vendarle pokukajo v ustno votlino, stalni impaktirani zobje pa ne – zato take zobe ponavadi kirurško odstranjujemo.


Implantat ali zobni vsadek – nekoliko ponesrečena slovenska prevedena beseda, ki nehote napeljuje na morebitno vsaditev naravnih zob. Žal temu ni tako. Gre za postopek, za katerega je najbolje, da ga opravi kirurg po predhodni temeljiti RTG-analizi, običajno tudi s pomočjo dentalnega CT-aparata oz. posnetka. Uporaba vsadkov, kot že ime nakazuje, je možna na mestih, kjer je nekoč že bil zob ali celo mestih, ki niso gostili naravnih zob. V obeh primerih gre za to, da se v tako mesto, pod kirurškimi pogoji, zavrta s posebnim kostnim svedrom v kost pod sluznico ustne votline in v tako pripravljeno "jamico" vstavi tovarniško izdelan konfekcijski, ponavadi titanski, vijak, ki se ga dodatno še poskuša "zašraufati" v kost. Nič kaj prijetno ni to opisovanje mehanskega postopka – zveni precej obrtniško in surovo, vendar da smo do tega prišli, je bilo potrebnih več kot 30 let intenzivnih raziskav. Danes se implantologija lahko pohvali z uspešnostjo med 95–98%. To pomeni, da je tolikšen delež posegov uspešnih in so implantati tako trdno zasidrani v kosti, da na njih lahko izdelamo umetne zobe.


Ker gre razvoj nezadržno naprej, bomo kmalu ugledali vsadke, ki so izdelani brezkovinsko in celo vsadke, ki so natančna kopija vašega izpuljenega zoba. Skrajni domet te veje zobozdravstva bo, da ko bomo zavrtali samo majhno luknjico v kost, notri stresli čudežno mešanico iz majhne epruvetke, bomo čez pol leta na tem mestu ugledali čisto pravi naravni zob.


Individualni pristop je nekaj neotipljivega in vendar globoko osebnega. Gre za odnos med zobozdravnikom in pacientom, odnos med dvema človekoma v obojestransko korist. Zobozdravnik je najprej človek, ki pa veliko ve o zobozdravstvu, zdravstvu, morali in etiki. Pacient je človek, ki znanje zobozdravnika potrebuje in uporablja, tudi vzpodbuja in nadgrajuje. Finančni motiv je za oba udeleženca sekundarnega pomena.


Inlay je ena od možnih izpeljank delne prevleke, zato glej pod črko D.


Injekcija ali z drugo besedo anestezija, zato glej pod črko A.

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki