H - higienska faza, hipersenzibilnost...

Higienska faza je običajno prvi postopek, ki sledi pregledu zobovja. Gre za postopke čiščenja in odstranjevanja vseh vrst oblog, urejanja poškodovanih ali neprimernih zalivk, odstranitev nerešljivih zob in predpripravo na začetek zdravljenja okuženih in bolnih zobnih živcev. Namen posega je zmanjšanje števila škodljivih bakterij v ustih na najnižjo možno raven.


Je postopek, ki, gledano v celoti, naredi največ koristi pacientu in njegovemu zobovju, hkrati pa zahteva zelo malo materialnih sredstev in stroškov. Kvaliteta opravljenega dela je odvisna od natančnosti in obzirnosti do zob in dlesni. Pogosto poseg zahteva predhodno dajanje sredstev proti bolečinam, lahko v obliki tablet ali injekcije. Po opravljeni fazi je potrebno dlesnim pustiti nekaj časa, da se zacelijo. V tem času svetujem uporabo nove in mehkejše ščetke, posebne zobne paste in nekatere dodatke, ki pospešijo celjenje in zdravljenje dlesni.

Hipersenzibilnost ali preobčutljivost je povečana stopnja izražanja pacientove individualnosti pri sicer običajnih postopkih in posegih v telo. Po domače: bolečina ni vedno odvisna samo od tega kaj in koliko delamo, je odvisna tudi od tega, kakšne so pacientove predhodne izkušnje in njegova pričakovanja, ter njegov bolečinski prag. Ko se zaradi brušenja zob za prevleko pojavi predhodna povečana občutljivost zob na toplotne dražljaje, je to razumljivo in normalno. Ko zaradi istega postopka trpite tedne ali mesece, govorimo o preobčutljivosti.

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki