G - granulom, garancija...

Granulom kot veste iz izkušenj, pomeni vrsto vnetnega dogajanja okoli zoba, največkrat na koncu njegove korenine. Znaki, ki vas pripeljejo k zobozdravniku so ponavadi oteklina, nepojenjajoča bolečina in zob občutljiv na dotik, ugriz, vroče ali hladno. Pri zobozdravnikovi prvi pomoči se največkrat zob prevrta in tako sprosti pritisk, ki se je v njem nakopičil, v redkih okoliščinah se lahko tak zob takoj ekstrahira (spuli).Sledi RTG-slikanje težavnega zoba in nato, po izzvenu bolečine in otekline, pogovor o usodi tega zoba, ki vam je povzročil toliko trpljenja. (obširneje pod črkami C in P)


Garancija je nekaj, k čemur danes vsi stremimo zaradi občutka varnosti. Gre za obliko zaveze, s katero sporočamo, da smo delali dovolj kvalitetno in na dovolj trdnih oz. zdravih temeljih, da za izdelek lahko trdimo, da bo dosegel vsaj pričakovano življenjsko dobo.


Oblika garancije se je skozi zgodovino spreminjala. Na začetku je bila dovolj samo dana beseda, nekaj časa je zadostoval revolver, danes izpolnjujemo papirje. Skupaj z manjšanjem moralno-etičnih vrednot družbe se premosorazmerno povečuje potreba po vseh oblikah garancije že za karkoli.


Težava v garanciji je, da nam, z enako vnemo, kot se mi trudimo izdelati najboljši možni izdelek, le-te ne vračajo pacienti. Ne cenijo našega vloženega truda in zato ne hodijo na redne kontrolne preglede (vsaj 2- krat letno). Ne držijo se navodil za higieno in vzdrževanje. Premnogokrat ugledamo paciente z izdelki, ki so presegli pričakovano življenjsko dobo in izdelka ni več možno ponoviti, kajti zobje nosilci so se zaradi nerednega in nepravilnega vzdrževanja porušili in so nezadostne kvalitete. Pojav parodontoze, bolnih in vnetih dlesni, slabše splošno zdravstveno stanje pacienta zaradi takega stanja, so dnevno videna dejstva, ki nas ne razveseljujejo.


Zamislite si, da ste namesto umetnih zob kupili avto. Kljub garancijski knjižici in navodilom za uporabo, nikoli ne opravite rednega servisa in tudi drugače vaš kupljeni izdelek obremenjujete 24/7/365 brez predaha in milosti. Ko pride do okvare in tak izdelek pripeljete v servisno delavnico – kaj lahko pričakujete?


Pri vestnih in rednih pacientih je stanje drugače. Mnogokateri izdelek smo popravili ali zamenjali samo z razliko v ceni materiala. V praksi, namesto o garanciji, ki je splošni pojem, raje govorimo o trajnostni dobi. Gre za dobo, ki je bolj subjektivno naravnana – odvisna je od začetnega stanja v vaših ustih, od vaših higienskih navad, rednega obiskovanja zobozdravnika, žvečnih navad in vrste izdelkov, za katere smo se skupaj odločili. Za zalivke lahko jamčimo trajnost nekaj mesecev, za prevleke in mostiče nekaj let, za vsadke celo desetletje. Prav posebno nas razveselijo izdelki, ki presegajo to dobo. Kljub vsemu nihče ne more dovolj natančno napovedati razvoj dogodkov v vaših ustih. Ali lahko garantirate, da se, kot organizem, v vseh teh letih ne boste toliko spremenili, da bo izdelek zaradi tega neprimeren? Ali lahko garantirate, da boste vsa ta prihodnja leta redno obiskovali zobozdravnika in upoštevali njegova navodila? Ali lahko garantirate, da ne boste zboleli za sladkorno boleznijo, dobili raka ali imeli težko prometno nesrečo s poškodbo glave?

Vprašanje garancije in trajnostne dobe je zato poskus vpogleda v prihodnost. Na podlagi mojih preteklih strokovnih izkušenj naj bi videl v vašo zobno, ustno in zdravstveno prihodnost. Verjemite mi, če bi imel sposobnost videnja v prihodnost, bi že dolgo nazaj vplačal loto za glavni dobitek in tega članka ne bi bilo.

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki