F - fiksna protetika, funkcijski odtis...

Fiksna protetika je iz stroke privzet pogovorni izraz za vse izdelke, ki jih pacienti dobijo v usta in niso snemljivi. Osnova in predpogoj za vsako fisknoprotetično delo je prisotnost zadostnega števila oskrbljenih zob ali vsaj zobnih korenin in hkrati zdrava dlesen. Med fiksne izdelke sodijo vse izdelane prevleke, delne prevleke, mostički, vsadki in nekatere njihove nadgradnje, koreninski zatički. Natančnost izdelave, stabilnost, nepomičnost, trajnost in estetski izgled so argumenti, ki govorijo v prid tovrstnim izdelkom. Do prihoda vsadkov v zobozdravnikov vsakdan je to bila najzahtevnejša in najdražja vrsta oskrbe.


Funkcijski odtis je 2. faza v izdelavi kvalitetne popolne proteze za brezzobo čeljust. V prvi fazi zobozdravnik "vzame mero" brezzobi čeljusti z odtisnim materialom, ki ponazori grobe značilnosti brezzobe čeljusti. Na osnovi te "mere" se v zobnem laboratoriju izdela novo žlico za odvzem "bolj natančne mere" brezzobe čeljusti. Odvzem "natančne mere" s tako izdelano žlico se imenuje funkcijski odtis. Med odtiskovanjem izvajamo določene gibe obeh čeljusti in obraza, jezika in ustnic. S tem postopkom poskušamo določiti skrajni obseg proteze v vaših ustih glede na vse mišice, ki omejujejo vaša usta.

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki