E - endodontija, ekstrakcija...

Endodontija v prevodu pomeni nekaj delati v notranjosti zoba. Pogovorno to pomeni, da zobozdravnik z iglicami gre v zob in korenino. V naši ordinaciji so razlogi za endodontske posege največkrat napredovana zobna gniloba, okuženje zobnega živca ali celo ognojek na koncu korenine. Uspešnost zdravljenja prvega takega posega je lahko do 80 %, kar pomeni, da je verjetnost, da boste v svojih ustih zadržali svoj zob in svojo korenino, precej velika. Torej, s pomočjo endodontije rešujemo in ohranjamo zobne korenine ter poskušamo preprečiti potrebo po zobnih vsadkih.

Ekstrakcija ali po domače puljenje zob. Ko sta odpovedala preventiva in zobno zdravljenje in ocenimo, da dolgoročno takšno stanje nima pozitivnega učinka na pacientovo zdravje, se odločimo za tovrstni poseg. Med posegom je potrebno zob odtrgati od vezi, s katerimi je zasidran v čeljustni kosti. Ker je to danes rutinski poseg in se izvaja v lokalnem omrtvičenju, smo postali nekoliko nemarni v skrbi za rano po posegu. Kar 80 % težav po puljenju gre pripisati nepravilnemu obnašanju pacientov po posegu. Predstavljajte si, da je izgubljen zob kot izgubljen prst na roki – čeprav bi operacija minila brez zapletov, vam ne bi padlo na pamet, da že naslednji dan veselo skačete naokoli. Tudi 3. dan po posegu bi mirovali – in tako vse do kontrole, ki je ponavadi 7. ali 8. dan.

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki