C - cista, CAD/CAM, cirkon...

Cista v ambulanti splošnega zobozdravnika ponavadi pomeni okroglo tvorbo velikosti graha na vrhu korenine zoba. Osnova za nastanek ciste je največkrat "mrtev" ali "okužen" zob. Cista ponavadi ne boli in se jo odkrije na kontrolnem RTG-posnetku zoba ali čeljusti.
Ko se odkrije zob s cisto, je le-to potrebno zdraviti. Zdravljenje lahko poteka kirurško z odstranitvijo same ciste ali z  odstranitvijo celotnega zoba. Lahko pa tudi poteka na nekirurški način, s katerim poskušamo ohraniti korenino zoba, kjer zdravimo "skozi korenino" s pomočjo posebnih "iglic". Način zdravljenja in uspešnost le-tega je odvisna od mnogih faktorjev, npr. velikosti same ciste, oblike korenine, okuženosti itd. Obstajajo tudi druge vrste cist, ki se jih lahko odkrije ob pregledu v naši ambulanti, ki pa vse po vrsti zahtevajo nadaljnjo specialistično obravnavo, največkrat pri oralnemu kirurgu.


CAD/CAM je tuja kratica, ki nastopa vedno in povsod tam, kjer zobozdravnik in zobotehnik pri svojem delu uporabljata računalniško tehnologijo. S pomočjo te tehnologije zobozdravnik načrtuje poseg, skenira oz. kopira posamezna področja ustne votline ali samo zobe, zobotehnik pa v virtualnem 3D-okolju računalniškega zaslona načrtuje eno ali več faz potrebnih za izdelavo končnega izdelka.
Poudarjam, da sta vsaka začetna faza terapije in konec postopka izdelave zobnega nadomestka še vedno ročno in individualno delo, vmesne faze pa uspešno izpolnjuje CAD/CAM tehnika.
V bližnji prihodnosti bomo najverjetneje uvedli 3D-tiskanje umetnih zob po naročilu; počasi, toda zagotovo, bodo računalniki prevzeli tudi naš poklic.


Cirkon ali zirkon, odvisno katero literaturo berete, je novodobna keramika (porcelan), ki po svoji trdoti, trdnosti in trajnosti dosega ali celo prekaša večino kovin, ki smo jih uporabljali v zobozdravstvu do nekaj let nazaj. Prednosti cirkona so bela barva, trdota, trdnost in trajnost, ter nedovzetnost za bakterije in se zato uporablja pri izdelavi polno porcelanskih prevlek, posameznih koreninskih zatičev, nekaterih zobnih vsadkih, umetnih kolkov in kolen. Je alternativa vsem znanim in uporabljanim kovinam in alternativa umetnim smolam kot plombirnemu materialu v zobozdravstvu. Primeren je za alergike in za ljudi, ki jih skrbi pomen biokompatibilnosti v njihovem telesu. Njegove prednosti so hkrati tudi njegove težave – postopki obdelave tako trdega porcelana zahtevajo popolnoma nove aparature in svedre, kar vpliva na ceno in čas izdelave izdelka. Ne smemo pozabiti, da tudi cirkon, tako kot vsi ostali materiali, ne prekaša zgradbe, sestave in funkcije naravnega in zdravega zoba.

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki