Č - čiščenje zobnega kamna...

V naših ustih in na jeziku stalno nastajajo obloge. Na zobeh sprva kot nevidne, nato očem vidne mehke obloge, ki jih imenujemo zobni plak in nato še zobni kamen – trde obloge. Za nastanek trdih zobnih oblog je dovolj 2–3 tedne slabe higiene.

 

Odstranjevanje vseh vrst oblog je primarna in hkrati najbolj preventivna funkcija, ki jo zobozdravnik lahko naredi. Mehke obloge predstavljajo odlično podlago za nastanek kariesa oz. zobne gnilobe, medtem ko trde obloge oz. zobni kamen predstavljajo podlago za nastanek in razvoj parodontalne bolezni oz. po domače parodontoze. Obloge na jeziku lahko predstavljajo vzrok slabega zadaha in hkrati služijo kot skladišče bakterij.

 

Osnovni način odstranjevanja vseh vrst zobnih oblog je s pomočjo ultrazvočnega inštrumenta ali posebnega peskalnika. Za obloge na jeziku se v trgovini kupi posebno strugalo za jezik in se čiščenje jezika izvaja doma.

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki