B – beljenje, biokompatibilnost, bio-logično zobozdravstvo, bruksizem ...

Beljenje zob je postopek, ki se je uveljavil pred leti kot posledica modnih trendov iz razvitega zahodnega svetu, pa tudi daljne Japonske. V osnovi gre za postopke, ki vplivajo na zunanji del zoba tako, da površino zoba sčistimo in zato ponovno zasije v vsej svoji naravni lepoti. Ker so včasih želje pacientov takšne, da s tako pridobljeno naravno svetlino zob niso zadovoljni, moramo uporabiti močnejša sredstva, ki zob resnično pobelijo. Postopek je praviloma varen in po potrebi večkratno ponovljiv. Od jeseni 2012 je veljavna EU-direktiva, ki prepoveduje postopek beljenja izvajalcem brez zobozdravstvene izobrazbe in tudi prepoveduje t. i. prodajo izdelkov za beljenje v domači kopalnici.


Biokompatibilnost oz. biološka sprejemljivost je širok pojem, ki poskuša zajeti vse, kar se zgodi z našim telesom, ko vanj vnesemo neko tujo snov. Želja vseh nas je, da z vnašanjem tujkov in tujih snovi v telo, čeprav tudi že samo z dotikom na koži ali sluznici, ne povzročamo odgovora in reakcije telesa oz. imunskega sistema, ki bi neugodno vplival na naše zdravje. Skrajno neželjen odgovor organizma na naše poseganje in vnašanje tujkov je npr. alergična reakcija. Najboljše zagotovilo za biološko sprejemljivost je uporaba certificiranih materialov ob hkratnem zavedanju, da je vsak od nas poseben v določenih pogledih. Uporaba samo čistega porcelana, kot naravi zoba najbolj sorodnega materiala, je osnova dobre zobozdravstvene prakse. V primeru negotovosti glede sprejemljivosti nekega materiala oz. izdelka, se lahko opravi nekatera alergološka testiranja v temu namenjenih ambulantah ali klinikah.


Bio-logično zobozdravstvo je samo nadaljevanje razmišljanja o biokompatibilnosti in biološki sprejemljivosti vsega, kar počnemo kot zobozdravniki. Po nekaterih avtorjih, ki pa nimajo koncesij, široke medijske ali farmacevtske podpore, smo zobozdravniki, z vnašanjem umetnih snovi v okolje ustne votline, z nekaterimi postopki za ohranitev zobnih korenin, z nepopolnimi odstranitvami zobnih korenin ali z drugimi kirurškimi postopki, soodgovorni za nastanek številnih kroničnih degenerativnih obolenj srčno-žilnega sistema, gibal in sklepov in imunskega sistema. V svetu globalizacije, golih številk in mnogo statistike se bio-logično zobozdravstvo vrača nazaj k človeku posamezniku in kot celostnemu biološkemu bitju.Trend je, da se za čimveč snovi poskuša predhodno individualno in na neškodljiv ugotoviti, ali so sprejemljive za telo in v kakšni meri.

Bruksizem ali škrtanje z zobmi. Ko nehote zlorabljamo žvečne mišice in zobe za izvajanje gibov, ki niso namenjeni prebavi hrane, s silo, ki presega običajno, govorimo o bruksizmu.
Posledice take neprimerne in pretirane uporabe mišic in zob so pretirana obraba zob, povečane in občutljive mišice, glavoboli, obraba čeljustnega sklepa, uničenje zobnih izdelkov itd. Diagnostika ni vedno preprosta, zdravljenje pa vedno kompleksno, zahtevno, dolgotrajno in s pomočjo več strokovnjakov. Najpogosteje škripamo med globokim spancem.
Dodatne informacije zasledite pod črko M.

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki