A – amalgam, anestezija ...

Amalgam je zlitina živega srebra, srebra in ostalih kovin. Je material, ki ga osebno v ustih nimam, niti ne uporabljam pri svojih pacientih že več kot 7 let. Uradno ni proglašen za neprimeren ali celo strupen polnilni material, zato si sodbo o njem lahko ustvarite sami. Odstranjevanje amalgamskih zalivk pomeni tudi nastanek posebno nevarnih odpadkov, ki lahko predstavljajo dodatno zdravstveno breme za vse prisotne ob odstranjevanju in tudi finančni strošek. Meni osebno predstavlja spomin na zgodovinske čase naše stroke.

Anestezija ali injekcija proti bolečinam po domače, pomeni, da vbrizgamo anestetik v bližino zoba in tako omrtvičimo področje, kjer bomo vrtali ali celo izpulili zob. Ponavadi to ne pomeni, da bomo pri zobozdravniku zaspali, pomeni le, da ne bo bolelo. Sam vbod z iglo lahko čutimo različno – včasih kot samo majhen pik ali vbod, ki ni neprijeten, včasih kot precej ostro in pekočo bolečino. Občutek je odvisno od mnogih faktorjev, recimo vrste injekcije oz. mesta vboda, hitrosti dajanja injekcije, splošnega počutja in umirjenosti pacienta itd. Splošno znano je, da so anestetiki varni v svoji uporabi, previdnost je potrebna pri nosečnicah v prvem trimesečju, srčnih bolnikih ali bolnikih z znano in izkazano alergijo.

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki