Zobni karies - pozabljena (ne)pomembna pandemija

Prepričani smo, da je vzrok za nastanek kariesa samo kopica zunanjih faktorjev in delovanja bakterij, kot npr. pretirana uporaba sladkorjev, nezadostna ustna higiena in dednost. Zato je odnos, tako pacientov kot večine zobozdravnikov, kot da to ni več tako nepoznana zadeva, da bi o njej morali pretirano razglabljati. Hkrati smo prepričani v zadostnost palete raznih zaščitnih premazov, belih plombirnih materialov, testov za karies in dodanemu fluorju v vsaki zobni pasti ali kozarcu pitne vode.


Kot nasprotje takemu razmišljanju so strokovnjaki začeli raziskovati morebitne druge vzroke. Trenutno posamezni raziskovalci in zagovorniki celostnega pristopa k vsaki človekovi nadlogi razmišljajo v smeri, da je zaradi načina prehranjevanja in vnosa industrijsko predelane hrane (zunanjih dejavnikov) naše telo izpostavljeno agresivnemu delovanju kislin, ki jih telo nevtralizira z izločanjem v telesu nakopičenega kalcija. Največje, telesu lastne, zaloge kalcija so v kosteh in v zobeh.


Menijo, da s povečanim "odtekanjem" kalcija iz kosti in zob (zaradi delovanja kislih zunanjih vnosov) postanejo kosti "mehke" in zobje bolj "krhki" oz. podobni kredi. Ker za ponovno vzpostavitev ravnotežja v kosteh ni dovolj samo nadomeščanja izgubljenega kalcija, naj bi bilo potrebno dovajati tudi silicij. V to zgodbo se posledično vključijo tudi ostali minerali, ki so pomembni za zdravo sestavo in funkcijo kostnine ter današnji modni hit, t.j. vitamina D in C.
Področje debate o zobnem kariesu lahko preide na številna druga področja v našem telesu.


Vsekakor je pri vseh tovrstnih zadevah potrebno obdržati "odprto glavo" in zdravo mero distance ter kritičnosti. Zato je potrebno gledati na pandemijo kariesa iz obeh vidikov, tako šolskega kot "šolskega" in primere obravnavati individualno v pacientovo največjo korist.

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki