Zasebniki lahko napotujejo na sekundarni in terciarni nivo

Zasebniki (nepogodbeni izvajalci) po odločbi Ustavnega sodišča, št. U-I-125/97, lahko napotujejo zavarovane osebe na sekundarno ali terciarno raven, na podlagi takšne napotitve pa lahko zavarovane osebe uveljavijo storitve pri pogodbenem izvajalcu v breme obveznega zavarovanja. Velja za splošne zdravnike, zobozdravnike ali ginekologe na primarnem nivoju.

Zasebniki za napotitve uporabljajo svojo listino oziroma dokument (izvid, obvestilo zdravniku ali kaj podobnega), na katerem bo naveden vsaj minimalni nabor podatkov, ki je sicer na zeleni napotnici.

Oblika listine, s katero bi zdravniki, ki niso v javni zdravstveni mreži, lahko zavarovano osebo napotili k izvajalcu na sekundarno ali terciarno raven, zaenkrat ni predpisana, prav tako ni v pristojnosti Zavoda (ZZZS), da bi predpisal obliko te listine. Navedeno sodi v pristojnost Ministrstva za zdravje in Zdravniške zbornice Slovenije.

PS: To pomeni, da lahko tudi čisti zasebnik napiše napotnico za k specialistu, stroške vam delno ali v celoti povrne ZZZS.

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki