Sistematičnost pri ustni higieni


Ko sem začel opažati, da imajo moji starejši pacienti, ki so za svoja leta odličnega zdravja tudi dlesni primerljive s 16-letniki, sem spoznal, da sta ustno zdravje in zdravje celotnega telesa povezana.  V velikem številu primerov je ustno zdravje osebe neposredno povezano z njenim počutjem oz. njenim zdravjem na splošno. Tako sem začel z raziskavo, ki je pokazala pomembne povezave med paradontalno boleznijo in problemi z zdravjem, kot so: kardiovaskularne bolezni, diabetes, revmatoidni artritis, Alzheimerjeao bolezen in prezgodnja rojstva.

Ko pomislimo na parodontalno bolezen s tradicionalne perspektive je težko razumeti, kako lahko izguba zob vpliva na zdravje srca. Vendar oseba, ki ne skrbi za svoje zobe verjetno tudi ne skrbi za svoje splošno zdravje. Vendar, če se osredotočimo na glavni vzrok za parodontalno bolezen in sicer patogene, postane povezava z ustnim zdravjem jasnejša.

Parodontalna bolezen ne pride v naše možgane skozi nos in se ne prikrade skozi placentarno pregrado, da bi povzročila zaplete v nosečnosti. Tudi bolezen srca ni parodontalna bolezen. Vendar imajo na celotno zdravje sistemski vpliv patogeni, saj:

- kar 50% srčnih napadov naj bi sprožili ustni patogeni,
- gigivalis spremeni bele krvne celice v prevoznike,
- Alzheimerjev gingivalis poveča tveganje za infarkt kar za 13,6x, kadar je prisoten - kar je dvakrat večje tveganje kot pri težkem kadilcu, je parodontalna bolezen za celotno zdravje lahko prav tako nevarna, kakor je visok krvni tlak za srčno kap.

Rezultati raziskave ugotavljajo, da patogeni, ki povzročijo parodontalno bolezen, pripomorejo tudi k nastanku sistemskih bolezni. Tako so torej ljudje s parodontalno boleznijo bolj dovzetni za ostale zdravstvene probleme.

 

 

Vir: http://oshnewsnetwork.com , 11. oktober 2014

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki