Popravilo zob v narkozi v Sloveniji

Očitno ima vsak letni čas svoje zakonitosti in nekaj svojih karakteristik vedno prenese tudi v delo naše ambulante. Hit meseca, če se tako izrazim, je povpraševanje po delu in popravilu zob odraslih in otrok v narkozi. Ko sem se lotil raziskovanja tovrstnega stvarnega stanja v naši državi, sem ugotovil, da se stanje od dne, ko sem o tem poslušal na predavanjih, pa do danes, ni bistveno spremenilo – vsekakor ne na bolje, celo malo na slabše.

Da naredim kratek povzetek ugotovitev:

  • če imate otroka, ki ni duševno ali kako drugače prizadet, potem je najbolje, da na popravilo zob v narkozi pozabite,
  • skoraj po čudežu vam bo uspelo dobiti napotnico za tovrstni poseg v zdravstvenem domu ali pri koncesionarju,
  • če se vam uspe uvrstiti na čakalno listo, čakalna doba lahko traja tudi do 3 leta,
  • poseg opravijo na Stomatološki kliniki v Ljubljani,
  • uporabljajo tako imenovano PRAVO NARKOZO, kjer otrok SPI in je potrebna stalna prisotnost anestezista, po posegu je potrebno okrevanje pod njegovo kontrolo,
  • iz tega naslova izhajajo tudi vse nevarnosti, ki vas lahko doletijo.


Alternativa tako globoki narkozi je takoimenovana ANALGOSEDACIJA, kjer s kombinacijo pomirjeval ali pomočjo "smejalnega plina" otroka toliko "omehčajo", da dovoli preprost poseg, ki ne traja dlje kot 20 minut. Uporabo smejalnega plina v slovenskih ordinacijah prepovedujejo brez ustreznega usposabljanja iz področja anesteziologije in brez prisotnosti anesteziologa. Ker to pomeni tudi kopico pravnih težav, finančnega stroška in še vedno na splošno večjo rizičnost posega, se tega plina ne poslužuje nihče v Sloveniji oz. v kakem kotičku stojijo zaprašene naprave in propadajo.


Strah in bolečino zmanjšate tudi z uporabo drugih tehnik, npr. ušesna akupunktura in delo v avto/inducirani hipnozi ter z vrsto drugih relaksacijskih tehnik. Praviloma te tehnike niso primerne za otroke. Kljub vsemu sem našel rešitev tudi za paciente, ki imajo tovrstne želje in potrebe, tako odrasli kot otroci. Ker bodo taki pacienti vseeno prejeli storitev v splošni narkozi, je potrebno predhodno opraviti temeljit zobozdravniški pregled in obvezni dodatni pregled pri specialistu anesteziologu.


Več informacij o tem, kje se za poseg lahko dogovorite in kako do omenjene ambulante, vam lahko zaupam le osebno.


Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki