Biologično zobozdravstvo

 

Biologično zobozdravstvo

Dandanes zmoremo boljše zobozdravstvo, manj toksično, bolj individualizirano ter okolju bolj prijazno kot kadarkoli prej. Biologično zobozdravstvo je premišljen proces, kot tudi poseben pristop pri sprejemanju odločitev v zobozdravstveni praksi.


Ustno medicino je mogoče razumeti na več načinov. Eden od načinov je, da gre za zobozdravstvo v namen izključitve okužbe, ki bi lahko ogrozila izid postopkov pri osebah z medicinskimi boleznimi, kot so rak in posledično izpostavljanje kemoterapiji, paliativno zdravljenje pri vnetju sluznice ali predoperativni pregled za operacijo srca ali zamenjavo sklepa.

Drug način predstavitve oralne medicine pa je osredotočenost na povezavo med ustnimi pogoji in zdravju preostalega telesa, pri čemer so učinki parodontalnih okužb na zdravje srca in ožilja ter markerje sistemskega vnetja, najbolj znani primeri.

Tretji način razumevanja oralne medicine je preučevanje učinkov samih zobozdravstvenih materialov in zobozdravstvenih postopkov v povezavi s splošnim zdravjem telesa.


Za nas, ki izvajamo zdravilne zobozdravstvene metode z vsaditvijo tujih ali sintetičnih materialov v telo, je razumevanje toksikologije, imunologije, mikrobiologije ter posledično zmanjševanje biološkega vpliva na naše bolnike, stalen izziv.


Zdravniška zaprisega navaja "Ne povzročajte škode". Toda kako smo sploh lahko kdaj prepričani, da do negativnega biološkega odziva v povezavi z našim delom, torej nekaj nepredvidenega, ne bo prišlo, bodisi v celotni populaciji ali pa pri enem samem posameznem bolniku?

Lahko smo le pozorni na nove informacije ter nova odkritja, ki jih lahko uporabimo, da izboljšamo naše tehnike, saj postavljajo pod vprašaj že sprejeta stališča. Dokler ne moremo zamenjati delov telesa, kot je npr. zob, z vsemi "lastnimi" materiali, bo koncept biokompatibilnosti vedno predstavljal približek in delo, ki se je šele začelo.Mi smo 4%
 
Zakaj je biokompatibilnost tako nizka prioriteta? Zobozdravniki očitno dajejo prednost enostavnemu delu, lepoti in dolgotrajnosti. Večina zobozdravnikov verjame, da je biokompatibilnost zobnih materialov in postopkov pravno in medicinsko urejeno vprašanje. Vendar se je izkazalo, da se naši običajni materiali in postopki gibljejo od zelo benignih do odkrito strupenih.


Pri razlikovanju (neposredno ali posredno) med razpoložljivimi materiali in postopki lahko zmanjšamo vpliv na bioloških odzive naših pacientov. Naš občutek dolžnosti za dobro počutje naših bolnikov, bi moralo dati biokompatibilnosti najvišjo vrednost. Dejstvo, da obstaja veliko različnih načinov delovanja zobozdravstva nam daje možnost, da to tudi storimo.


Biologično zobozdravstvo vsebuje bolj biokompatibilen zobozdravstveni pristop. Uporaba izraza ne vzpostavlja nove posebnosti zobozdravstva, ampak je opis odnosa, ki se uporablja za vse vidike zobozdravstvene prakse in zdravstvenega varstva na splošno: vedno iskati najvarnejšo, manj toksično rešitev za doseganje nalog zdravljenja ter omogočiti nežno zdravljenje.


Biološko zobozdravstvo se prepleta s celotno zdravstveno oskrbo, saj je zdravje ust nedvomno sestavni del zdravja celotnega telesa.Biokompatibilnost

Splošno načelo biokompatibilnega zobozdravstva poudarja, da vse, kar smo vstavili ali pa pustili v zobu in okoli zoba, predstavlja sistemsko biološko izpostavljenost. Čeprav sta primarni funkciji v zobozdravstvu obnovitev in odprava bolezni, se tu pojavita dva globalna izziva.

Prvi je izbira sintetičnih materialov za funkcijo obnovitve in estetike, drugi pa zmanjševanje prisotnosti škodljivih dejavnikov.

Ali niso vsi priznani zobni materiali biokompatibilni? Industrija medicinskih pripomočkov je prišla zelo daleč v testiranju biokompatibilnosti, poleg tradicionalnih citotoksičnostnih, kancerogenostih in preobčutljivostih testov. Sedanji vodnik za oceno varnosti je Mednarodna organizacija za standardizacijo (ISO) in sicer standard ISO 10993, skupaj z njegovo ameriško verzijo FDA "Blue Book Memorandum G95-1". Standard FDA ISO je sedemnajst-delni priročnik za temeljito in prilagojeno vrednotenje, vključno s testi za sistemsko toksičnost, kronično in sub-kronično toksičnost, karakterizacijo in toksičnost razgradnih produktov in izlužnin.

Vendar pa imata ISO standard kot tudi FDA "dedno klavzulo." V skladu z oddelkom FDA 510 (k), potrebuje proizvajalec dokazati le to, da je nova naprava ali material "snovno enakovredna" tisti, ki je bila zakonita v meddržavni trgovini pred 28. majem 1976. Vse kar uporabljamo v zobozdravstvu danes, od amalgama do endonontskih vsadkov in veziv sedme generacije, je prišlo na trg na podlagi tega pravila.

Samo majhen delež zobozdravstvenih materialov je bilo podvrženih pregledom, sploh pa na podlagi novejših standardov.Skrb za okolje

Zobozdravstvene ordinacije so skupno opredeljene kot glavni vir onesnaževanja odpadnih voda z živim srebrom. Za državne organe ne zadostuje izgovor, da je amalgam stabilen in da se ne razgradi.


Ureditveni ukrep, ki je v veljavi v številnih državah je, da je potrebno na vodnih linijah odpadne vode v zobozdravstvenih ordinacijah namestiti separatorje živega srebra.


Zobno živo srebro torej velja za nevarno snov, preden se ga uporablja in kot nevarni odpadek, ko je le-to odstranjeno, vendar ne, če se nahaja v ustih ljudi!?

Testiranje biokompatibilnosti

Z uporabo zobnih materialov, ki so dokazano manj obremenjujoči, lahko dvignemo biokompatibilnostni količnik zobozdravstvene prakse in sicer na podlagi dejstva, da se posamezniki razlikujejo v svojih biokemijskih in imunoloških odzivih.


Bolj kot bolnik trpi zaradi alergij, okoljske občutljivosti ali avtoimunskih bolezni, bolj pomembna je biokompatibilnost.Patogeni

Patogeni mikrobi ter njihova povezava med oralnimi patogeni in sistemskimi boleznimi so zajeli našo domišljijo. Na trenutke se skoraj zdi, kot da je zob, s svojim sistemom koreninskega kanala in utorom dlesni naprava za vbrizgavanje patogenov v notranje prostore, kamor ne spadajo.
So metode, ki jih običajno uporabljamo za dezinfekcijo obolelih dlesni in koreninskega kanala res najboljše za njihovo odstranitev?


Zobozdravstvo 21. stoletja

V preteklosti, ko so bili obnovitveni materiali le amalgam ali zlato in ko je bil edini estetski material za zobne proteze zob, je naš poklic le stežka izpolnil svoje poslanstvo, saj je bil hkrati tudi izredno biološko diskriminatoren.

Danes lahko izvajamo boljše zobozdravstvo, ki je manj strupeno, bolj individualizirano ter okolju prijazno, saj imamo veliko različnih možnosti izbire pristopov, tehnik in materialov.

Na podlagi odločitve, ki vključuje preferiranje biokompatibilnosti, se lahko veselimo učinkovitega zobozdravstva, z zavedanjem, da na ta način zagotavljamo svojim pacientom najvarnejšo pot za njihovo celotno zdravje.


Povzeto po: http://iaomt.org/intro-articles-biological-dentistry/

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki