"Kako deliti svoje pomisleke glede zobnega amalgama s svojim zobozdravnikom?"

 

Vsak zobozdravnik ima svoje lastno mnenje o živem srebru, ki temelji na izobrazbi, izkušnjah in virih informacij. Nekateri zobozdravniki ne uporabljajo živega srebra, saj jim je znano, da je škodljivo, drugi pa so bili v preteklosti naučeni, da ni nevaren.

Medtem, ko se stališča o živem srebru močno razlikujejo znotraj področja zobozdravstva, bi vam morale te točke pomagati pri razpravi z vašim zobozdravnikom:1. Ne pozabite svojih pravic, ki jih imate kot pacient v vsakem trenutku.

Kot pacient imate pravico vedeti, kaj vam je zobozdravnik dal v usta. Imate tudi pravico izraziti pomisleke o vsakem zdravljenju, ki vam je ponujeno, vključno z uporabo živega srebra / amalgama / srebrne zalivke, ki vse vsebujejo približno 50% živega srebra. Kot del pacientovih pravic je tudi dejstvo, da lahko zahtevate vpogled v  "varnostni list" za zalivke živega srebra in drugih zobozdravstvenih materialov. Ti opisni listi razložijo nevarnost kemičnih izdelkov za zdravje. Poleg tega imajo nekatere države na voljo informativne pole o zobnem živem srebru, ki naj bi jih zobozdravniki izročili svojim pacientom.2. Prinesite kopije vseh dokumentov, ki jih že imate, na zobozdravstveni pregled.

Eno je, da svojemu zobozdravniku poveste o čem ste brali, povsem nekaj drugega pa je, če imate kopije s seboj. To pomeni, da delate svoje raziskave pred svojim obiskom. Zlasti pa bi morali raziskati morebitno tveganje za zdravje vas ali vaše družine. Mednarodna akademija za ustno medicino in toksikologijo se posveča določanju tveganja živega srebra za otroke, plod in bolnike z nezaželenimi zdravstvenimi pogoji, kot so kardiovaskularne težave in multiplo sklerozo.


3. Izvedite več o predpisih za zmanjšanje in prekinitev uporabe živega srebra zaradi zdravstvenih in okoljskih vprašanj.

Države kot so Norveška, Švedska, Japonska in Švica so omejile ali pa prepovedale amalgam. Francija je priporočila, da se za nosečnice uporabljajo alternativni zobozdravstveni materiali brez živega srebra, Nemčija, Finska, Avstrija in Kanada pa so zmanjšale uporabo amalgamskih zalivk za nosečnice, otroke in bolnike, ki imajo težave z ledvicami. Poleg tega se je več kot 100 držav, vključno z ZDA strinjalo s programom Združenih narodov za okolje (UNEP), ki zahteva postopno zmanjševanje uporabe zobnega amalgama. Ameriška agencija za zaščito okolja (EPA) je pred kratkim predlagala pravilo, ki bi zobozdravnikom  preprečevalo metati odpadke amalgama / živega srebra v odtok. Pozanimajte se pri  svojem zobozdravniku o novih predpisih, da imata oba najnovejše informacije.


4. Razumeti morate, da zobozdravnik od vas ne more zahtevati, da si odstranite amalgamske zalivke zaradi toksičnih razlogov, in tudi vi ne morete zahtevati menjave amalgamskih zalivk iz istih razlogov.

Zdravniška zbornica navaja, da je odstranitev amalgamskih zalivk iz ust nealergijskega bolnika izključno z  namenom domnevnega odstranjevanja strupenih snovi iz telesa, če je taka obravnava izvedena na priporočilo ali predlog zobozdravnika, neprimerna in neetična. Drži, da so bili nekateri zobozdravniki disciplinirani in / ali kaznovani, ker so bili proti dentalnemu živem srebru in ker so spodbujali odstranitev. Imejte v mislih, da vaš zobozdravnik morda zato ne bi želel, da bi razpravljali o živem srebru iz tega vidika.


Spoznajte terminologijo zobne prakse povezane z ukrepi za zmanjšanje izpostavljenosti živemu srebru:


"Brez amalgamski" je izraz s širokim spektrom posledic, vendar se običajno nanaša na zobozdravstvene prakse, ki ne uporabljajo amalgamskih zobnih zalivk.

"Amalgamsko varni" je izraz, ki se običajno nanaša na zobozdravstvene prakse, ki uporabljajo varnostne ukrepe za omejevanje ali preprečevanje izpostavljenosti živemu srebru pri odstranjevanju že obstoječih zobnih zalivk iz živega srebra ali nadomestitvijo z alternativnimi brez živega srebra.

"Bio-logično" ali "bio-kompatibilno" zobozdravstvo se običajno nanaša na zobozdravstvene prakse, ki obravnavajo vpliv zobozdravstvenih materialov in postopkov na ustno in telesno zdravje.


 Vir: www.iaomt.com

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki