Kaj naši zobje povedo o nas? - II. Del


Cenjeni kolegi so v prejšnji izdaji dokončali opis pomena posamezne vrste zoba v smislu zdravstvenega stanja in stanja čustev z podočniki. Danes bomo nadaljevali z ličniki in kočniki.

Prvi ličniki predstavljajo naše želje in našo osebnost. Pomembnost teh zob se enostavno lahko opiše z besedo:"želim" (slika 1). Desni prvi zgornji ličnik  (zob 14) odraža , kako si želimo izgledati na zunaj in levi prvi kočnik (24) odraža naše želje na čustvenem področju.  Prvi zgornji ličnik je eden izmed najpogosteje zdravljenih zob z klasičnim scenarijem; sprva plomba, kateri sčasoma sledi endodontsko zdravljenje, nato prevleka in na koncu ekstrakcija zoba (slika 2). Nič čudnega, saj smo vsakodnevno izpostavljeni ideji, ki jo predstavljajo različni mediji, kako naj bi izgledali in kaj naj storimo in kupimo za dosego želenega videza. In namesto izpolnjevanje naših resničnih želja se le te nadomestijo z željami večine populacije.

tl_files/images/Blog/zob1.jpg tl_files/images/Blog/zob2.jpg tl_files/images/Blog/zob3.jpg

 

Desni spodnji prvi ličnik (44) odraža sposobnost realizacije naših planov in levi spodnji prvi ličnik (34) kaže našo sposobnost posredovanja naših občutkov in čustev z našo okolico. Pri prvih ličnikih so tu prisotne še ekstrakcije zaradi ortodontskih indikacij. Avtor knjige Dr. Chaffin (1) omenja, da ekstrakcija prvih ličnikov oslabi občutek "jaza" in otroci z ekstrahiranimi ličniki so ponavadi podvrženi avtoriteti, katere dejansko nočejo sprejeti. Osebno tega ne morem potrditi ne ovreči, saj imam le nekaj pacientov z ekstrahiranimi ličniki in jih nisem uspel opazovati dlje časa.

Drugi ličnik opisuje stavek "želim ustvarjati" ali termin "naš ustvarjalni ego" (slika 3). Desni zgornji drugi ličnik (15) simbolizira naš razvoj v zunanjem svetu, naše otroke in hobije in drugi levi ličnik (25) odraža naše naravne sposobnosti. Desni spodnji drugi ličnik (45),  podobno kot prvi ličnik, reflektira sposobnost udejanjenja naših planov, posebno v poklicnem življenju. Po rekonstrukciji anodontije z mostičkom je do tedaj neodločno dekle končno uspešno dokončalo šolanje na veliko veselje njenih staršev (slika 4). Nasprotno pa naslednje slike pripadajo pacientom, ki jih je vedno nekdo prehitel pri njihovem poklicnem napredovanju.

tl_files/images/Blog/zob4.jpg tl_files/images/Blog/zob5.jpg tl_files/images/Blog/zob6.jpg

 

Spodnji levi drugi ličnik (35) kaže podedovano materino energijo v našem življenju. Nagnjenost v lingvalni smeri, prisotnost mlečnega zoba (75) in njegova re-inkluzija kaže stanje, da otrok ne želi oz. noče odrasti in postati odrasla oseba. V ozadju vsega tega se običajno skriva dominantna mati.

Podobno kot pri retruziji zoba 22, katerega pomen je bil opisan v našem prvem delu. Matere na srečo niso seznanjene s to vsebino, zato so po uspešni ortodontski obravnavi presenečene, kje je njihov ubogljiv otrok.

tl_files/images/Blog/zob7.jpg tl_files/images/Blog/zob8.jpg tl_files/images/Blog/zob9.jpg

 

Prvi kočniki (slika 7) so tesno povezani s statusom, ki si ga želimo v družbi in v družini. Izpolnitev idej o naši vlogi v družbi odgovarja desnemu zgornjemu (16) in desnemu spodnjemu prvemu kočniku (46), ki odraža naše poklicno življenje in naš poklicni uspeh. Pacient, prikazan na sliki 8, je moral opustiti ljubljen poklic zaradi družine, se preseliti in ostati doma. To se je zgodilo po endodontskem zdravljenju zob 15 in 16. Sedaj je po več letih prišla nazaj v ambulanto z veliko periapikalno lezijo na zobu 16 (slika 9). Najverjetneje še danes ni sprejela te situacije. Prvi levi zgornji kočnik odraža naša čustva, ki v sodobni družbi niso prevel popularna, in tako je ta zob zelo pogosto podvržen raznim zobozdravstvenim posegom. Prvi levi spodnji kočnik (36) odraža našo željo po ljubezni. Ta zob je običajno zelo pogosto in zelo zgodaj zdravljen, kar je žalostno. Kot primer lahko vidite sliko nesrečne pacientke s frakturo zoba po razhodu s partnerjem (slika 10). Preostali zobje so intaktni tudi na rentgenskem posnetku.

Drugi kočniki kažejo naše odnose s svetom okoli nas in še posebej odnose znotraj družine (slika 11). Tako desni kočniki (17 in 47) preko svojega stanja kažejo vsakodnevne dejavnosti. Dolgoročno za našo okolico pogosto trivialne situacije, ki nas dražijo  in jih ne moremo spremeniti ali vplivati nanje, se kažejo na teh zobeh.

Leva druga kočnika nam kažeta, kako harmonični so odnosi z našimi družinskimi člani. Imel sem mlajšega pacienta, ki je bil dalj časa vpleten v ljubezenski trikotnik v njegovi družini. Njegov levi zgornji kočnik je potreboval endodontsko zdravljenje, čeprav ostali zobje niso imeli karioznih lezij (slika 12). Njegov brat, ki ni imel enakih težav, z zobmi ni imel težav. V tem kontekstu bi želel poudariti, da zobje ponazarjajo življenjske okoliščine in situacije v subjektivnem zaznavanju dotične osebe.  Zobozdravniki modrostnim zobem običajno ne namenjamo veliko pozornosti z izjemo oralnih kirurgov in endodontov, ki dokazujejo svoje popolne polnitve koreninskih kanalov bizarnih oblik v teh zobeh. S holističnega vidika tretji kočniki izražajo posameznikovo energijo (slika 13).

tl_files/images/Blog/zob10.jpg tl_files/images/Blog/zob11.jpg tl_files/images/Blog/zob12.jpg tl_files/images/Blog/zob13.jpg
       

 

Desni zgornji tretji kočnik ustreza našim prizadevanju združevanja materialnega in duhovnega sveta. Levi zgornji tretji kočnik (28) predstavlja strah pred zavrnitvijo tako materialnega kot tudi duhovnega sveta. Spodnji desni tretji kočnik (38) je pokazatelj naše fizične energije. Če pogledate na značilnosti vseh modrostnih zob, boste odkrili tipične probleme adolescence pri mlajših pacientih v času izraščanja modrostnih zob. Osebno sem zelo zadržan glede radikalnih in preventivnih ekstrakcij tretjih kočnikov, saj sem mnenja, da so pomemben del energijskega ravnotežja celotnega organizma.

Zadnja slika 14 prikazuje zadnjo izdajo knjige "Kaj naši zobje povedo o nas?" (založba Eugenika), kjer si lahko preberete več o tej temi.


Na koncu vam zaželim mnoga zanimiva odkritja pri opazovanju poklicnih in čustvenih situacij vaših pacientov.

 


Avtor: Stanislav Cícha (Češka)

Vir: Dental Tribune Slovenian Edition, št. 5/ leto 6, december 2015, str.19-20

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki