Kaj naši zobje povedo o nas? - I. DelSpoštovani kolegi, preko tega članka vam želim približati temo, ki je na straneh dentalnih časopisov redko predstavljena. Tema opisuje, kako čustveno in zdravstveno stanje človeka vpliva na položaj in poškodbo posameznega zoba.

Leta 2000 sem se seznanil s knjigo z naslovom: Kaj o nas povedo naši zobje? (angl. "What do our teeth betray about us") (slika 1), ki jo je napisal francoski zobozdravnik Michéle Caffin.

 

tl_files/images/Blog/973a79a3f7e264c52be52ed96d94ea72_15-19-2.jpg tl_files/images/Blog/2.jpg tl_files/images/Blog/3.jpg tl_files/images/Blog/4.jpg

 

 

Ugotovitve francoskega kolega so me navdušile in začel sem z opazovanjem razmerij in jih dokumentiral. S pacienti sem se pogovarjal o njihovih težavah in problemih, za katere se je zdelo, da nimajo nič skupnega z zobmi. Na ta način je psihosomatska medicina (2, 3) neopazno postala del zdravljenja. Pomaga pacientom, ki so "biomehanično", radiološko itd. "zdravi", vendar se soočajo s težavami.

Da mi ni bilo treba venomer listati po knjigi, se ustvaril enostranski diagram, ki prikazuje pomembnost vseh zob. Barve odgovarjajo potem akupunkture (4). Razmerja poti akupunkture z različnimi skupinami zob bodo razložena in opisana kasneje v nadaljevanju članka.

Danes vam želim posredovati več kot deset let izkušenj in vam ponuditi neobičajen pogled na zobe kot ogledalo čustvenega in zdravstvenega stanja naših pacientov.

Če pogledamo zgornjo in spodnjo čeljust z neobičajnega zornega kota, potem zgornja čeljust, trdno pritrjena na lobanjo, prikazuje vaše želje (slika 2). Predvsem njena širina in uvrstitev zob v zobnem loku je signal za sposobnost pacienta izraziti njegove/njene želje in komunikacija z njim/njo ne bo težavna (slika 3). Ozka zgornja čeljust s sekalci in podočniki v križnem grizu je nasprotno znak pasivnega posameznika, s katerim bo komunikacija otežena. Znak težav pri izražanju naših želja in čustev skozi življenje je na primer zgornja totalna proteza (slika 4).

 

tl_files/images/Blog/5.jpg tl_files/images/Blog/6.jpg tl_files/images/Blog/7.jpg tl_files/images/Blog/8.jpg


Spodnja čeljust, preko čeljustnega sklepa povezana z lobanjo, predstavlja naša dejanja. Posebno brada je simbol energije in "močno protrudirana brada" nakazuje, da oseba ne pusti nikogar v dvomih, da bodo junaki prispeli na svoj cilj. Osebe s "ptičjim profilom" niso opisane v knjigi. Desni kvadrant je primarno povezan s prihodnostjo in levi kvadrant s preteklostjo. Opis pozitivnega in negativnega stanja posameznega kvadranta je prikazan na sliki 5.

In zdaj se posvetimo posameznim zobem. Osnovni pomislek je položaj zoba v zobnem loku. V kolikor se zob nahaja vestibularno od zobnega loka, predstavlja pomembno lastnost. Kadar se nahaja oralno ali je pomaknjen izven lineje sosednjih zob ali se nahaja v križnem grizu ali manjka, je lastnost dotičnega zoba potlačena oz. zavrta. Enako negativno so ocenjeni  močno kariozni zobje, plombe ali avitalni zobje.

Srednji sekalci  predstavljajo moška in ženska načela. Zgornji desni sekalec (11) predstavlja očeta in levi srednji zgornji sekalec (21) predstavlja mamo (slika 6). Ljudje, ki imajo prominenten levi zgornji sekalec, (omenjen zob pogosto križa sosednji desni sekalec) imajo tekom njihovega življenja pogosto prisoten močan vpliv mame tudi v odrasli dobi in ne očeta (slika 7).

Ko boste začeli opazovati okolico, boste videli, da je to zelo pogosto. Nasprotno pa je vpliv očeta prisoten v manjšem obsegu (slika 8). Kadar sta oba srednja sekalca simetrično poravnana, je prisoten uravnotežen vpliv obeh staršev.

Primer iz resničnega življenja je prikazan na sliki 9. Prikazuje zlom obeh zgornjih sekalcev. Levi sekalec je bilo potrebno izpuliti zaradi poke korenine. Pacientkini starši  so se ločili in pacientka je bila s strani sodišča dodeljena očetu in sorejenec materi. Tako je izgubila mamo in simbolično tudi zob 21.
Spodnji srednji sekalec (31, 41) (slika 11) določa pomembnost staršev v vsakodnevnem življenju. "Informativna vrednost" zgornjih sekalcev je po mojih opazovanjih veliko večja.

 

tl_files/images/Blog/9.jpg tl_files/images/Blog/10.jpg tl_files/images/Blog/11.jpg tl_files/images/Blog/12.jpg


Stranski sekalci predstavljajo  temperament osebe in njegove/njene reakcije na arhetipski status do staršev (slika 12). V kolikor se desni stranski sekalec (12) nahaja v protruziji, pomeni, da je oseba sposobna braniti svojo svobodo v družini, a je običajno v sporu z očetom (slika 13). Podobno je na levi strani (22)m kjer položaj nakazuje spor z mamo (slika 14), kar sta potrdila oba pacienta. Kadar se v protruziji nahajata oba zoba 12 in 22 in segata preko srednjih sekalcev, kaže, da ima otrok prednost pred starši. Nasprotno pa je retrudirani položaj, mikrodontija ali popolna anodontia (slika 15a) omenjenih zob simbol podrejenosti in se pogosto odraža tako v  družini kot v družbi. Na primer, na moja vprašanja, namenjena otroku s križnim grizom mlečnih stranskih sekalcev v sprednjem delu (slika 15b), je vedno odgovarjala njegova mama in otrok odgovorom ni oporekal.

Tako ortodontsko ali protetično zdravljenje oz. implantologija omogoča tem pacientom boljši začetek v današnji družbi (slika 16a in 16b) in stabilen položaj v družini.

 

tl_files/images/Blog/13.jpg tl_files/images/Blog/14.jpg tl_files/images/Blog/15a.jpg tl_files/images/Blog/15b.jpgPodočniki kažejo spremembe, skozi katere gre posameznik. Prav tako izraščajo v času velike spremembe rasti in na začetku adolescence (slika 17). Desni zgornji podočnik (13) predstavlja predstavitev lastne osebnosti na zunaj in levi zgornji podočnik (23) predstavlja odnos do sprememb (slika 18).

Desni spodnji podočnik (43) je odraz, kaj si želimo doseči navzven in levi spodnji podočnik (33) je odraz naše  sposobnosti za notranjo transformacijo (slika 19). Na splošno podočnike opazijo tudi drugi ljudje kot simbol vitalnosti in superiornosti. Ne boste srečali ljudi z manjkajočim podočnikom med ljudmi na vodilnih položajih. Če pa, imajo na mestu manjkajočega podočnika implantant, prevleko ali drug zob preoblikovan v podočnik. Ugotavljam tudi retroaktivni učinek položaja teh zob na spremembe pacientovega čustvenega obnašanja, podobno kot pri stranskih sekalcih.

 

tl_files/images/Blog/16a.jpg tl_files/images/Blog/16b.jpg tl_files/images/Blog/17.jpg tl_files/images/Blog/18.jpg


Sramežljiva deklica z neizraslim zgornjim desnim podočnikom je po ortodontskem  zdravljenju popolnoma zacvetela in pridobila na samozavesti. Seveda je prestrašila starše, saj so naenkrat doma  imeli popolnoma drugačnega otroka. Najvrjetneje ortodontsko zdravljenje ni bila edina sprememba, vendar v svoji klinični praksi pogosto opažam podobne vzorce retroaktivnega učinka poravnave zob.

 

tl_files/images/Blog/19.jpg tl_files/images/Blog/20.jpg


Danes bomo zaključili s podočniki. In čisto na koncu tega dela še opazka. Ko so zobje poravnani  z ortodontskim zdravljenjem, je originalna informacija odstranjena (slika 20). Vendar začetni učinek položaja zob traja. Na primer, dominantna mati še vedno vpliva na hčer, ki se ni uspela uveljaviti v svetu (zob 21 preko zoba 11) ali nasprotno  hči take matere ne želi odrasti v žensko, ker ji ustreza vloga pridne hčerke. Kadar tak pacient preneha nositi snemni ortodontski aparat  za vzdrževanje stanja po fiksni ortodontski obravnavi ali nima nameščene retencijske opornice, se bodo popravljene nepravilnosti hitro povrnile brez vidnega vzroka.

 

Vir: Dental Tribune, No. 4, 2015, str. 15-19

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki