Je poljubljanje nevarno za vaše zdravje?


Je poljubljanje škodljivo za vaše zdravje? Na Akademiji za generalno zobozdravstvo (AGD)1 opozarjajo, da si lahko par z enim samim poljubom podeli več kot 500 različnih vrst mikrobov in virusov, ki povzročajo razne bolezni.

"Če ne veste, s kom se poljubljate, je to lahko prav tako nevarno za vaše zdravje, kot če imate več spolnih partnerjev," pravi predstavnica AGD Connie White.

Dr. White navaja najpogostejše bolezni in viruse, ki jih vi in vaši dragi lahko prenašate med seboj, medtem, ko se muckate.


- Herpes

Herpes povzroča virus herpesa. Pojavljajo se v obliki drobnih, bistrih, s fluidom napolnjenih mehurjih, ki se tvorijo okrog ust in ustnice.  Te rane so zelo nalezljive, zlasti, če iz njih uhaja tekočina. Vendar so lahko nalezljive tudi prekrite rane.

"Najpogostejša rana v bližini ust je herpes", pravi dr. White. " Če ima oseba vidne rane v bližini svojih ustnic, se izogibajte intimnemu stiku."


- Prehladi

Če menite, da se vas loteva prehlad ali virus gripe, dr. White predlaga izogibanje seansam muckanja. Prehlad ali virus gripe se prenaša zelo enostavno in sicer s  stikom s slino ali nosnimi izločki bolne osebe. Fuj!


- Mononukleoza

Mononukleoza je znana tudi kot "bolezen poljubljanja" in je preprosto prenosljiva na druge preko poljubljanja, delitve hrane, preko skodelic, posode ali slamic.

Dr. White pravi, da so študentje bolj nagnjeni k razvoju mononukleoze zaradi zmanjšane odpornosti ter življenja v tesnih prostorih z drugimi študenti.

"Ljudje lahko sicer izgledajo zelo zdravi, a kljub temu lahko prenašajo različne bolezni," pravi dr. White. "Da bi zaščitili sebe, spoznajte osebo, ki jo poljubljate."

Če pa ste še vedno razpoloženi - in če ste vi in vaš partner zdravi - bodo poljubi lahko koristili vašemu zdravju ustne votline preko povečanja proizvodnje sline. Slina pomaga pri izpiranju delčkov hrane in bakterij, ki povzročajo zobno gnilobo, saj ščiti zobe pred gnilobo z nevtralizacijo škodljivih kislin.Dr. White deli z vami naslednje nasvete za ohranjanje svežega zadaha:

- izogibajte se začinjeni hrani, kot je čebula, česen ter kavi. Ta živila se lahko na zadahu osebe odkrije tudi po 72 urah;

- krtačite in nitkajte zobe vsaj 2x dnevno. Ne pozabite poščetkati jezik, lica ter steno ust;

- po jedi žvečite žvečilne brez sladkorja, saj tako sperete delce hrane, ki se zatakne med zobmi

"Če te metode ne ublažijo vašega slabega zadaha, se naročite pri svojem zobozdravniku, da določi vir le-tega," pravi dr. White.

Če vaš zobozdravnik meni, da je težava zaradi infekcije, vam lahko vaš osebni zdravnik ali specialist pomaga pri odpravi vzroka problema.

 


1 Strokovno združenje več kot 35.000 splošnih zobozdravnikov

 

Vir:www.knowyoureteeth.com

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki