Inlay in onlay sodobna keramična "plomba". Zakaj in kdaj navadna (običajna) bela plomba ni najbolj dolgoročna rešitev za zobe

 

Zakaj je rešitev vašega stanja z inlayi ali onlayi veliko boljša odločitev od tradicionalne rešitve z zalivkami?

Inlayi in onlayi so biokompatibilni polnokeramični zobni nadomestki, ki jih izdelujemo na osnovi odtisa preostanka vašega zoba v laboratoriju. Priporočamo jih takrat, kadar je zob zaradi kariesa že tako poškodovan, da ga ni mogoče natančno popraviti z zalivko, hkrati pa je na razpolago še dovolj zdrave zobne substance in zato za prevleko ni potrebno zoba obrusiti v celoti.

Inlayi in onlayi so navadno izdelani iz porcelana (lahko tudi iz kompozita ali zlata), zaradi česar nudijo boljšo stabilnost med grizenjem oziroma žvečenjem.


tl_files/images/Blog/Tradicionalne zalivke in inlayi ter onlayi.jpg
Slika 1: Zobje s tradicionalnimi zalivkami (levo) in zobje z inlayi ter onlayi (desno).Kako poteka žvečenje?

Da bi lažje razumeli, zakaj "bele" zalivke niso vedno najboljša izbira, samo na kratko poglejmo, kaj se dogaja med žvečenjem. Žvečimo z zgornjimi in spodnjimi zobmi, in sicer tako, da pri tem spodnjo čeljust premikamo proti strani, na kateri je grižljaj. (Slika 2).

 

tl_files/images/Blog/Spodnja celjust med zvecenjem.jpg
Slika 2: Shematski prikaz premikov spodnje čeljusti med žvečenjem.


Pri tem so zobne krone obremenjene v osi zoba (vertikalna sila), kar zob potiska za 0,2-0,4 mm v kost (Slika 3a), in izven osi zoba vstran (horizontalna sila) (Slika 3b). Spodnja skica shematsko prikazuje opisano za lažjo predstavo.

tl_files/images/Blog/Zobje med zvecenjem.jpg

                   3a                                         3b


Slika 3: Shematski prikaz analize sil, ki delujejo na zobe med žvečenjem.

Sile, ki nastajajo pri žvečenju, so višje, kot si mogoče mislimo. Na kratko so povzete v spodji tabeli (Tabela 1), iz katere je razvidno, da moški ugriznejo s povprečno maksimalno silo 700 N in ženske 533 N. To za lažjo prestavo ustreza sili, ki jo ustvarita uteži z maso 70 kg in 53,3 kg.

Za dosego dolgoročne stabilnosti zobne krone je ključna izbira prave tehnologije in s tem povezanega pravega materiala. Na odločitev ključno vpliva obseg preostalega zoba po preparaciji.

Horizontalne sile na zobno krono so namreč tiste, ki povzročajo razpoke in odlome zobnih kron (Slika 4). Te se pogosteje dogajajo na zobeh, ki so koreninsko zdravljeni, nemalokrat pa se zgodijo tudi pri zdravih (živih) zobeh.

tl_files/images/Blog/Odlom zobne krone.jpg


Slika 4: Shematski prikaz odloma zobne krone.


S tem v mislih se zobozdravnik pogosto znajde v dilemi, ali je običajna bela zalivka še ustrezna ali je bolje narediti polnokeramični inlay, onlay ali prevleko, ki bo prevzemala tovrstne horizontalne obremenitve. Razlika med temi tremi je v volumnu zobne krone (Slika 5), ki jo nadomeščajo.

 

tl_files/images/Blog/razlika med inlay onlay prevleke.jpg

Slika 5: Shematski prikaz razlike med volumni onlaya in prevleke.

Inlay je najmanjši izmed vseh treh, saj nadomešča le vdolbine, ki so n a zobeh, ter ploskve, ki so v kontaktu s sosednjimi zobmi. Onlay je večji inlay in nadomešča enega ali več zobnih vršičkov, prevleka pa nadomešča zobno krono v celoti.

 8 razlogov za inlay ali onlay


1. Natančnost

Izdelava biokompatibilnih polnokeramičnih nadomestkov, t.j. Inlayev ali onlayec, poteka v zobotehničnem laboratoriju. Izven vaših ust ima zobni tehnik popoln nadzor in idealne pogoje za izdelavo vaše restavracije zobne krone. Natančno narejen polnokeramičen nadomestek se popolnoma prilega z direktnim delom v ustih. Materiali, ki jih uporabljamo v ustih, se med strjevanjem skrčijo in zaradi tega lahko ostajajo mikroskopske špranje med zobom in zalivko. To se z natančnim delom pri pripravi keramičnih restavracij ne pripeti, saj se keramični materiali obnašajo drugače.

2. Stabilnost

Polnokeramični material, iz katerega je narejen inlay oz. Onlay, se skozi čas dimenzijsko ne spreminja in ima zaradi tega stabilen odnos do zoba. Popolno prileganje, mehanska ter kemijska stabilnost pomenita manjšo občutljivost in praktično izničita možnost za nastanek nove zobne gnilobe na stiku restavracije z zobom. Slednji se pri klasični izdelavi belih kompozitnih zalivk pojavlja na daljši časovni rok, pogosto v primerih, ko je uničenje zoba obsežno in sega pod nivo dlesni. Če vse skupaj spremlja še slaba ustna higiena, je situacija za zob še toliko bolj ogrožujoča.


3. Popolna oblika (anatomija) zoba

Zobni tehnik bo preostalemu delu zoba povrnil naravnano anatomijo z vsemi oblikami, posebnostmi in zakonitostmi, kar zobozdravnik pri delu v ustih ne more izvesti do popolnosti. S polnokeramično zalivko in naracno anatomijo je bodoča funkcija zoba v ustih veliko bolj predvidljiva in izkoriščena, hkrati pa se celotnemu živčnemu sistemu povrne ravnovesje.

4. Biokompatibilnost

Cilj celostnega zobozdravstva je omogočiti naravno zdravje ust in pri tem uporabljati človeškemu telesu prijazne postopke in materiale. S tem ciljem v mislih uporabljamo biokompatibilne materiale, katerih temeljna lastnost je biološka sprejemljivost, te pa predstavlja temelj vsakega posega v naše telo. Materiali oziroma snovi, ki jih vnašamo v telo, lahko sprožijo številne, za naše zdravje neugodne ali celo nevarne bolezni, npr. alergijske reakcije, zastrupitve, … Biokompatibilnim rešitvam pri oskrbi zobne krone se najbolj približamo z uporabo dentalne keramike. Polnokeramični materiali z optičnimi lastnostmi posenemajo lastnosti zoba, s svojo kemijsko inertnostjo pa ne vstopajo v interakcijo z našim telesom. Zato pri odločanju za ali proti izbiri keramične >>zalivke<< upoštevajte tudi ta izredno pomemben dejavnik.

5. Daljša življenjska doba

Inlayi in onlayi so prav tako manj nagnjeni k obrabi zaradi uporabe, kot so klasična plombirna sredstva. Zato se celoten izgled zoba ne spreminja in ostaja stabilen skozi daljše obdobje (vsaj 10 let).

6. Višja trdnost zoba

Uporaba keramičnih materialov namesto belih kompozitnih zalivk je utemeljena pri obsežnejših uničenjih zobne krone. Zob, ki je oskrbljen s keramičnim inlayem, je po znanstvenih podatkih 3- do 4-krat bolj trden, kot je tob oskrbljen z običajno belo kompozitno zalivko. Kompozitna zalivka namreč nudi dobro biološko in termično zaščito, mehansko pa je nekoliko slabša v primerjavi s polnokeramičnimi nadomestki. Če smo pri izbiri materiala preveč previdni, lahko pride do odloma ali poke preostalega zoba, kar močno oteži ponovno obnovo zobne krone. Pogosto nam preostane samo ena rešitev, t.j. izdrtje zoba, ki bi lahko bil in bi tudi moral biti v ustih še desetletja. Pravilno pripravljen inlay zob učvrsti in ga tako tudi mehansko zaščiti pred horizontalnimi silami, ki delujejo med žvečenjem.  Prednost omenjenih keramičnih nadomestkov je prevzemanje horizontalnih sil, ki bi lahko ob neupoštevanju  fizikalnih zakonitosti vodile v odlom zoba, če smo pustili steno zoba pretanko, ali pa ob nepravilno izbranem materialu v ponavljajoča se odkrušenja zalivk, ki jih vedno znova menjamo ter pri tem izgubljamo zdravo zobno substanco.

7. Popoln in natančen odnos sosednjimi in nasprotnimi zobmi.

Eden izmed pogojev za stabilnost celotnega živčnega sistema je, da so zgornji in spodnji zobje v pravilnem odnosu tako med žvečenjem kot v fazi mirovanja. Napačen ali porušen odnos med zobmi  je poleg zobne gnilobe in bolezni obzobnih tkiv tretji razlog za izgubo zoba. Ker imamo vse moteče faktorje, ki vladajo v ustih pod kontrolo in ker je tehnološka izvedba inlayev in onlayev predvidljiva, je možno narediti ta odnos popoln.

8. Estetika

Kot vidite, smo estetiko omenili na zadnjem mestu. Kljub temu, da so inlayi in onlayi najbolj estetski in se praktično barvno zlijejo s preostalim delom zoba, te njihove kvalitete ne postavljamo na prvomesto. Na zadnjem mestu je preprosto zato, ker so na prvem mestu vedno zdravje, funkcija in s tem povezana stabilnost ust. Estetika pride kot dodatek in je razumljivo izvor neizmernega zadovoljstva in navdušenja pri vseh ljudeh.

Ne razumite nas narobe. Klasično plombiranje z belimi kompozitnimi zalivkami ima svoje mesto v zobozdravstvu. V določenih situacijah je inlay ali onlay lahko celo nepotrebna rešitev. Vendar v trenutku, ko je obseg uničenega dela zoba presegel določeno kritično točko, o belih zalivkah enostavno ne razmišljamo več.


Povzeto po: Ustna Medicina. Brošura: Inlay in onlay sodobna keramična "plomba". Zakaj in kdaj (običajna) bela plomba ni najbolj dolgoročna rešitev za zobe.

Pojdi nazaj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki