Blog objave

Kjer bo le možno, bodo navedeni viri v celoti in v originalu, tako jezikovno, kot slogovno in terminološko.

 

Pa začinjeno branje Vam želim.

 

 

Obloge so osnova za nastanek zobnega kamna. V vseh oblogah se zbirajo in organizirajo številne bakterije, ki za nas niso koristne. Z rednim ščetkanjem doma in strokovnim odstranjevanjem zobnih oblog in kamna motimo nemoten razvoj in kopičenje bakterij ter tako preprečujemo nastanek in razvoj parodontalne bolezni. Čiščenje zobnega kamna in odstranjevanje zobnih oblog je zobozdravnikovo delo, ki najbolj pripomore k vašemu ustnemu zdravju in zdravju nasploh.

Preberi več

Spoštovani kolegi, preko tega članka vam želim približati temo, ki je na straneh dentalnih časopisov redko predstavljena. Tema opisuje, kako čustveno in zdravstveno stanje človeka vpliva na položaj in poškodbo posameznega zoba.Leta 2000 sem se seznanil s knjigo z naslovom: Kaj o nas povedo naši zobje? (angl. "What do our teeth betray about us") (slika 1), ki jo je napisal francoski zobozdravnik Michéle Caffin.

Preberi več


Pri odločanju, ali naj obiščemo zobozdravnika na Hrvaškem, je treba upoštevati vse vidike zdravljenja

Zadnje čase v slovenskih medijih, tiskanih in elektronskih, pa tudi na zunanjih površinah, namenjenih oglaševanju, pogosto zasledimo oglase za zobozdravstvene storitve na Hrvaškem. V resnici se veliko ljudi napoti na poseg čez mejo, vzroki za to pa so različni: pri izbranem zobozdravniku doma se bojijo čakalne vrste, na Hrvaškem naj bi za potrebno storitev plačali nižjo ceno, od znancev so slišali priporočila. Kakršenkoli že je razlog, zaradi katerega kdo razmišlja o odhodu k zobozdravniku v tujino, je treba biti pozoren na nekaj dejstev.

Preberi več


Je poljubljanje škodljivo za vaše zdravje? Na Akademiji za generalno zobozdravstvo (AGD)1 opozarjajo, da si lahko par z enim samim poljubom podeli več kot 500 različnih vrst mikrobov in virusov, ki povzročajo razne bolezni.

"Če ne veste, s kom se poljubljate, je to lahko prav tako nevarno za vaše zdravje, kot če imate več spolnih partnerjev," pravi predstavnica AGD Connie White.

Preberi več


Ko sem začel opažati, da imajo moji starejši pacienti, ki so za svoja leta odličnega zdravja tudi dlesni primerljive s 16-letniki, sem spoznal, da sta ustno zdravje in zdravje celotnega telesa povezana.  V velikem številu primerov je ustno zdravje osebe neposredno povezano z njenim počutjem oz. njenim zdravjem na splošno.

Preberi več

 

 
Kot zobozdravnik včasih v praksi opazim trend pri mojih pacientih, še predno ga potrdijo raziskave.

Sedaj široko sprejeto “sistemsko ustno zdravje” sem sam opazil že pred leti pri zobeh in dlesnih mojih starejših pacientov, ki so bile prav tako zdrave, kot pri njihovih vnukih.

Medtem,  ko “sistemsko ustno zdravje”  vključuje razlikovanje glede na genetiko in imunost, sam sedaj opažam še eno zanimivost – pri bolezni dlesni so moški in ženske prizadeti drugače.

Preberi več

Vsak zobozdravnik ima svoje lastno mnenje o živem srebru, ki temelji na izobrazbi, izkušnjah in virih informacij. Nekateri zobozdravniki ne uporabljajo živega srebra, saj jim je znano, da je škodljivo, drugi pa so bili v preteklosti naučeni, da ni nevaren.

Medtem, ko se stališča o živem srebru močno razlikujejo znotraj področja zobozdravstva, bi vam morale te točke pomagati pri razpravi z vašim zobozdravnikom:

Preberi več


Ustna higiena je eden izmed temeljev vzdrževanja ustnega zdravja, podobno kot je telesna vadba temelj vzdrževanja splošnega zdravja. Pri obeh so na prvem mestu pravilna izvedba tehnike in pogostost izvajanja ter primerna oprema. Kdo pa je za to najbolj usposobljen in kako moramo poskrbeti za svoje zobe?

Za pravilno izvajanje tehnike so na voljo nasveti in tečaji z izurjenimi vaditelji, za pogostost izvajanja je odgovoren posameznik sam, za opremo pa je potreben določen vložek.

Preberi več

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki